En svensk finländare = Finlandssvensk

Det där med att vara finlandssvensk är inte alltid så lätt som man skulle kunna tro. Det är mera än sill och snaps, snapsvisor, segelbåtar och pappor som betalar. Åtminstone får jag gång på gång förklara mig själv i mitt eget land, då både vuxna och unga inte riktigt förstår att jag är finländsk trots att jag pratar svenska. Att jag är född i Finland, så även båda mina föräldrar och far- och morföräldrar. Att jag blivit tvungen att lära mig min finska i skolan och inte lärt mig den där hemma, osv. osv.

Jag jobbar i en finsk skola och mina elever vet att jag är svenskspråkig, eller åtminstone borde de veta det. Men gång på gång förvånas jag över hur de ändå ser på saken. Att inte elever i högstadiet förstår skillnaden på Finlandssvensk och (Sverige)svensk. Som exempel: Jag har tvingat sjuorna att lära sig vår nationalsång (på finska eftersom det är deras modersmål). I två olika klasser har jag fått följande kommentarer ”Du får inte sjunga den här för du e inte från Finland” och ”Kan du då Sveriges nationalsång då vi måste lära oss den här?”. Man tappar nästan hakan ibland. Hur kan man inte förstå att vi är ett tvåspråkigt land och att svenskspråkiga här i landet är finländare, inte svenskar? När jag berättade att vårt land ursprungligen är skriven på svenska, blev de förvånade och vissa trodde nästan inte på det. Vad har hänt med allmänbildningen och historieläran? Många av de största männen i Finlands historia var ju faktiskt finlandssvenska. Här har vi bland annat, Sibelius, Runeberg, Tove Jansson, Mannerheim och Topelius…

Att vara finlandssvensk för mig betyder istället att jag blivit berikad, vi är lite som en blandning av finländare och svenskar. Förutom att jag har fått växa upp i ett vackert och tryggt land, fått gå i skola, haft mat på bordet varje dag, och sjukvård när det behövs har jag fått mycket ”vägkost” både från Finland och Sverige genom åren. Jag har fått se både svenska och finska barnprogram som liten, läst svenska böcker och sjungit svenska sånger. Har följt med det som händer i Sverige, men alltid troget hållit på mitt eget land i exempelvis ishockey. Min mentalitet och sisu är finsk, liksom mitt temperament. Däremot är stor del av min humor och min positivitet mera åt det svenska hållet. Språkligt har vi en väldigt god grund. Våra varierande dialekter berikar vårt språk, och ger oss gemenskap. Även om vi inte talar exakt lika, förstår vi varandra bra och kan även lättare kommunicera med andra nordbor, såsom norrmän. Dessutom lär vi oss (är tvungna att lära oss) finska i skolan vilket behövs i vårt eget land och är bra för exempelvis framtida jobb. Engelska är inte huvudlöst svårt att lära sig i skolan, dels för att vi har ett språk som är besläktat med engelskan och dels för att vi nuförtiden ser väldigt mycket på engelskspråkiga filmer och tv-serier, samt hör på engelskspråkig musik. Därmed har vi tre språk vi kan redan efter grundskolan. Kulturlivet i Svenskfinland är utomordentligt enastående! Tänk bara på de många olika revyerna som spelas runt om i vårt land, på all föreningsliv som vi engagerar oss i eller på de fina medborgar- och arbetarinstituten vi har. Gemenskapen vi har som finlandssvenskar är fin, trots att vi har våra små ”stridigheter” mellan Pampas och Nyland, så är vi ändå som ett eget litet folk…

Så det där med att vara finlandssvensk har sina fördelar (många), medan jag på samma gång får sucka och förklara om och om igen att en finlandssvensk är finsk inte svensk. Jag kommer också resten av livet leva med att folk bedömer mig enligt ”hur vi finlandssvenskar är”. Jag kommer förmodligen aldrig lära mig tycka om sill och snaps, och knappast heller äga en segelbåt men jag kan iaf fortsätta sprida mitt finlandssvenska leende och min positivitet och hoppas det i nåt skede smittar av sig lite, eller förhoppningsvis mjuka upp fördomarna mot oss finlandssvenskar. Fortsätta göra detta fast man ibland kan bli kallad ”hei hurri” på någon lektion…

En kommentar Lägg till din

  1. Rebecca skriver:

    Bra skriva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s