Flick/Pojk-kläder? … BARNkläder!

Inskolningen på dagiset är nu då inlett. Gick väldigt bra, och mina bekymmer över hur hon ska klara sig där existerar inte. Bekymmer över hur jag ska klara av att lämna henne där är sedan en annan historia… Men med att börja på dagis kommer ju då också en hel del som ska införskaffas. En liten väska har hon ju redan fått, men nästa blir då att skaffa regnkläder åt henne. Ännu i höst lär hon inte behöva dem så värst mycket, hon är ju inte så aktiv att leka i sandlådor och vatten, men man ska väl pass på sålänge det är på rea inte sant? Och så tipsade en av dagistanterna (ursäkta ordvalet, hon var ju ändå ingen tant utan snarare en kvinna i min ålder…) om en regn-halare som har fodrad med fleece, så då behöver man ju inte ha både en halare och regnkläder skilt. Tycker jag var väldans smart så klickade in mig på ellos hemsidor och skulle köpa en till våran fröken och sedan möts man igen av detta eviga flick/pojk kläder.

Nu vill jag här emellan påpeka att jag inte är en enorm förespråkare för endast könsneutralt, för jag anser fortfarande att det finns flickor och pojkar. Punkt. MEN i klädväg så blir man lite besviken när man ser på utbud. Varför ska det finnas bara rosa åt flickor och blått och grönt och mörka färger åt pojkar? Varför får pojkar ha dinosaurier men flickor ska ha katter? Varför är flickkläder med frozen-motiv medan pojkarna har star wars? etc…?

Nedan följer tre exempel på regnhalare för barn, som jag köpte idag. Har lagt parvis de alternativ som fanns när man fick välja färg (eller rättare sagt: flick/pojk). Alla bilder är lånade från Ellos.fi

Dessa är ju nu ganska milda exempel på det här med ”flickigt” och ”pojkigt” men jag har ju en tjej och jag ville ha den svarta med vita stjärnor, inte den rosa. Inte för att den rosa skulle varit ful eller så, men gillade inte helt färgen och så var den svarta mycket snyggare (enligt min smak). Men är det okej med svart på en flicka?

Varför kan de helt enkelt inte göra kläder, med SAMMA motiv men i olika färger? Och sluta kategorisera kläderna utan istället ha BARNkläder? I någon ålder kommer ju barnet oavsett om det är en flicka eller pojke säga vad hon eller han vill ha för kläder, och vill hon sedan bara gå i blått så varsågod, blir det att hon vill ha bara rosa så är det inga problem med det heller, vill hon ha bara gult eller orange..ja nå då lär vi få börja sy lite mera…men tills den dagen köper jag kläder enligt vad jag tycker, och kommer förmodligen undvika att göra hela garderoben helt rosa eller helt blå-grön.

…Det slutade med att jag köpte den svarta ändå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s