Lillis 10 månader

Idag blir vår Lillis tio månader, helt otroligt. Hon utvecklas och växer i sådan racerfart så det är nästan så man inte hinner med. Exakt hur lång och tung hon är får vi veta först på måndag vid rådgivningsbesöket, men det är inte det som för tillfället är det intressantaste utan det hur mycket hon lärt sig på sina tio månader, och hur mycket hon lär sig för varje dag som går. (De som inte är intresserade av bebisrelaterade texter, kan sluta läsa här, för här kommer lite om hur hon utvecklats nu senaste tiden…)

8-12-16-3

Hon stiger upp överallt där hon hittar lite stöd. Bord, stolar, bänkar, lådor osv. Så mamma har ju med hjärtat i halsgropen ett flertal gånger varje dag. Men det är ändå roligt att se hur hon blir allt mer stabil och vill lära sig mera hela tiden. Hon är ju också medveten om allt som händer runt en, och gör man något till exempel uppe på bänken i köket vill hon ju se på så då försöker hon med all makt klättra upp för benet, så man får verkligen lära sig göra det mesta med en hand.

8-12-16-4

För övrigt har hon också blivit en ganska ordentlig famn-nisse och lämnar man rummet och hon ser på börjar hon stortjuta, till exempel på mornarna när Älsklingen säger hejdå och åker till jobbet, så börjar hon stortjuta ”uäääää-paaaa-paaaa”. Gulligt, men också lite jobbigt för alltid går man ju inte längre än till typ köket. Att lämna henne på dagis däremot är inga problem alls, där stortrivs hon och vinkar bara glatt hejdå.

8-12-16-2

Motoriskt håller hon också på lär sig saker hela tiden. Nyaste är att hon dricker ur tuttflaskan själv. Pekar på klockan, stjärnan, lampan, micron osv. Hon säger också tik-tak för klockan och härmar pip-pip när micron är klar. Vinkar glatt gör hon, hälsar, och gör high-five. Ofta sitter hon på golvet och hoppar på stället då hon blir glad eller ivrig, samtidigt som hon ger det absolut sötaste smilet och flåsar lite som en hund. Hon kryper också numera utmärkt (istället för sin supersnabba ålnings-/krälteknik hon använt sig av hittills). Trapporna kryper hon också galant upp för, men neråt går vi inte för hon har fortfarande inte hiffat det där med att backa utan vill se vart hon far fram.

8-12-16-1

Senaste månaden har varit lite tuff i form av att hon fortfarande håller ”pigga timmen” minst tre gånger i veckan (1-2 timmar åt gången) och sover lite oroligt mellan varven. Så hon har sovit de flesta nätter i vår säng då man inte fått henne till ro i spjälsängen efter att hon vaknat mitt i natten. Det kan visserligen ha sin stora orsak i att hon inom fyra veckor fick tre nya tänder, så nu har hon allt som allt fem stycken sylvassa gaddar. Senaste veckan har hon däremot sovit aningen bättre, så försöker låta henne sova i hennes egen säng största delen av natten. Nu hänger då istället inte alltid min trötta mamma-hjärna med, så tre fyra gånger redan har jag själv vaknat med ett ryck, märkt att hon inte ligger mellan oss och istället kastat mig mot fotändan av våran säng för att jag är bombsäker på att hon håller på att krypa iväg och ska falla huvudet före ner i golvet. Just då märker jag också att hon inte alls håller på krypa ur sängen utan hon sover så sött i sin egen säng. Snacka om att vara yrvaken…Nå kanske min mammahjärna snart börjar hänga med i svängarna också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s