3x Julgodis

Hemmagjord julgodis hör ju liksom till julen tycker jag. Hade verkligen svårt att bestämma mig vilka sorter jag ska göra i år, men till slut fick jag ner det till fem olika sorter. Nu ska ni inte vara oroliga att vi föräter oss på godis här hemma för kan trösta er med att en del går till julklapp och en del bjuds det på här under närmaste tiden och en del tar jag med mig under julfirandet med familjerna. (Varning till familjerna då, ni får äta julgodis minsann! *hehe*) Men överlag är ju hemgjord godis en utmärkt julklapp eller en gåva till någon, istället för en vinflaska till exempel om man blivit bjuden på middag. Tipselitips!

Efter att bakat en hel del julgodis idag så var äpplet jag just åt helt underbart gott. Trots att jag är världens chokladälskare så kan jag också få för mycket av det goda, och det säger fortare stopp då jag bakar, så borde väl egentligen bli konditor så skulle jag sluta äta för mycket choklad…nåja, kanske det ändå inte är mitt kall i livet. Men tror (hoppas) att det ändå kommer vara ganska enkelt att återgå till sundare levnadsvanor direkt efter jul och nyår.

Recepten jag använt är inte mina egna utan tagna lite härifrån och därifrån och ändrade lite grann om jag tyckt det. Men lägger upp tre av recepten idag och de två sista får ni om ett par dagar. Dessa tre är alla ganska bara röra ihop, låt stelna och skär i bitar, fudgen måste visserligen kokas men är inte sist och slutligen så svår.

Nutellafudge

3dl grädde

3dl socker

1dl ljus sirap

50g smör

1msk honung

2dl nutella

Koka grädden, sockret och sirapen till 120 grader (eller gör ett kulprov så vet du när den kokat klart). Ta bort från värmen och tillsätt smöret och honungen och till sist nutellan. Rör till en jämn smet och bred ut i en form och låt svalna i kylskåp. Skär i lagom stora bitar.

17-12-16-2

Wienernougat

100g mjölkchoklad

250g nougat

100g mandelflarn

Rosta mandeln i en torr stekpanna (men akta så att den inte bränns). Smält nougaten i ett vattenbad, ta bort från värmen och tillsätt mjölkchokladen och rör om tills den också smält. Rör ner mandeln och bred ut rätt tunt i en form och låt stelna i kylskåp. Skär i lagom stora bitar.

17-12-16-1

Rocky Road

200g mjölkchoklad

100g mörk choklad

1 dl nutella

20g smör

1,5 dl mini-marshmallows

1 dl jordnötter

1 dl rispuffar (rice crispies)

0,5 dl russin

Smält chokladen i ett vattenbad, ta bort från värmen och tillsätt nutellan och smöret. Låt svalna lite och  rör ner resten av ingredienserna (lämna lite marshmallows att lägga ovanpå). Bred ut i en form och låt svalna i kylskåp. Skär i lagom stora bitar.

17.12.16.3.jpg

Förvara alla svalt, ät och njut!

2 kommentarer Lägg till

  1. Rebecca skriver:

    Ska test laga nutellafudge 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s