Mera julgodis

Som jag lovade så kommer ytterligare två recept på julgodis. Båda två är lite mera tidskrävande med rullning och choklad-dopp, men sååå värt mödan för de blev båda mina favoriter. Tryfflarna kan jag verkligen rekommendera alla chokladälskare för de är nog to-die-for! 

Lägger upp grundreceptet på chokladtryfflarna, men sedan får ni smaksätta dom bäst ni vill (om ni vill). Jag har smaksatt mina med apelsinlikör (Cointreau) för en mera vuxen smak, men andra smaksättningar är pepparmint (några droppar), Chili, ingefära, whiskey, mandellikör ja vad ni nu behagar.

Chokladtryfflar

250 g mörk choklad

1,5 dl grädde

2 msk honung

1 msk smör

1 nypa flingsalt

(valfri smaksättning)

Kakao till rullning

Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden och honungen och häll sedan i chokladen, smöret, saltet och eventuell krydda och mixa till en jämn smet med stavmixer (går också att använda hushållsmaskin). Häll över i en burk med lock och låt stelna i kallt i minst fyra timmar. Rulla till kulor och rulla dem i kakao.

19-12-16-5

Mintkakor

1 äggvita

5-6 droppar pepparmintsolja

1 tsk vaniljsocker

5 dl florsocker

mörk choklad till garnering

Vispa äggvitan till hårt skum, tillsätt pepparmintsoljan och vänd i resten. Kavla ut degen på ett florsockrat bakbord och tryck ut kakor med t.ex små pepparkaksformar eller ett litet glas. Knåda ihop, kavla ut och tryck ut kakor så länge degen räcker. Ställ i frysen medan du smälter chokladen. Doppa dom i chokladen och låt stelna på ett bakplåtspapper i kylen. 

19-12-16-6

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s