Eurovision ”Song” (/Show) Contest

Eurovision-posters-eurovision-song-contest-32497066-450-450.jpg

Eurovision Song Contest, hmm vad ska man säga? Eftersom jag har ett yrke inom musikbranchen känns det lite som jag förväntas kunna mycket om just denna tävling och i alla fall ha åsikter om var och vartnannat bidrag. Ja, inte lever jag riktigt upp till förväntningarna där inte. Åsikter har jag, och visst har jag sett på programmet i princip varje år, men intresset svalnar hos mig år för år. Hela konceptet har lite förlorat sin charm…men ska försöka förklara mina tankar via den här listan som Sevendays har gjort. Jag hade tänkt fylla i den här listan redan i tisdags, men nu är det ju redan torsdan…hmm, nå hur som helst här kommer mina svar:

Jag tycker att Eurovision Song Contest är:

Urspårat är första ordet jag kommer att tänka på. Det är inte längre en sångtävling, och har inte varit det heller på minst 15 år (mera än så vågar jag inte uttala mig om). Visst har bra låtar vunnit, t.ex alla de senaste fyra nordiska vinsterna har varit bra låtar (Måns Zelmerlöw, Emmelie de Forest, Loreen och Alexander Rybak) men för övrigt brukar top tio innehålla till 70% ganska dåliga låtar. Det har blivit mera en politisk showtävling (med betoning på show, politik eller både och…)

• Den bästa vinnarlåten genom tiderna:

Nu har jag ju inte hört alla låtar så kan inte riktigt ha en regelrätt åsikt i den saken, men favoriter hör ju ändå till de nordiska låtarnas vinnare. Är det månne för att de spelats så himla mycket på radio i vårt land, till skillnad från många andra. Men vem här i trakterna känner inte till Sveriges vinnarlåtar: Waterloo, Diggi-loo diggi-ley, Fångad av en stormvind, Take me to your heaven, Euphoria och Heroes? Sedan har jag också gillat de vinnarnas låtar jag nämnde i föregående fråga. Fjolårets vinnare gillade jag inte alls, kom inte ens ihåg att låten varit med i tävlingen, fick lyssna den pånytt via datorn och ändå sa jag att ”den där har väl inte tävlat iår…” säger lite om hur bra låten egentligen var (enligt min smak)…

• Min åsikt om politikens roll i sångtävlingen:

På tok för stor roll i dagens läge, som jag konstaterat redan, det har blivit en politisk tävling till stor del. Se bara hur det gick ifjol, om inte det var politik så vet jag inte vad det var…

• I år vinner: 

Ingen aning, men knappast den låt jag gillar bäst. Har heller inte ännu hört alla låtar så vågar inte uttala mig om det. Men det kan jag gissa mig till att Sverige kommer i top 10, troligtvis i den främre delen dessutom…

• Så här laddar jag upp för finalen:

Hmmm, jag har sett på semifinalerna och gjort mina gissningar (både innan jag hört låtarna och en ny gissning efter att jag hört dem). Men annars kan jag nog inte säga att jag laddar upp. Borde väl köpa hem lite chips och dipp, godis och nåt gott att dricka…om jag sedan är vaken till slutet är en annan femma, tvivlar, är bra på att somna på soffan…

• En perfekt eurovisionslåt ska innehålla:

Den ska vara välskriven och välframförd. Den behöver inte ha en hejdundrande show som stjäl uppmärksamheten från själva låten men artisten/artisterna ska ha utsrålning. Den får inte bli för ”tungrodd” utan ska lämna på minnet ända till slut. Bra exempel på dessa är Loreens Euphoria och Rybaks Fairytale.

• Det här kunde förbättras med ESC:

Jaadu, det vet jag inte vad jag ska svara på. Få bort politiken och kompisröstandet (inte för att vi är så mycket bättre här i norden…)

• Det bästa med ESC är:

Inledningsshowerna och mellanshowena brukar oftast vara fina och ta fram värdlandet på olika sätt.

• Mitt bästa eurovisionsminne:

Har nog inget specifikt minne jag kan dela med mig av, har typ alltid sett på eurovisionen hemma i soffan utan större händelser eller ståhej. Det jag minns bra är från året vi vann med Lordi. Då sa jag innan den finska finalen åt mamma att ”skickar vi didär monstren så skäms jag ögonen ur mig” (borde påpeka att jag inte hört låten då, utan bara sett bilder i tidningen…) Nå vi skickade ju monstren, vi vann hela skiten och mina ögon sitter nog kvar, trots att jag fortfarande skäms lite för att det är enda vi vunnit, en av två gånger vi ens kommit med i top 10, och för att alla fortfarande minns och påpekar om monstren från Finland (speciellt vårt västra grannland är bra på att påminna oss om våra vinnande monster..)

eurovision

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s