Bland människor inom musikindustrin

Förra veckan var jag i Norge, i Kristiansand tillsammans med ett gäng andra från min skola. Vår utbildning har samarbetat med universitetet där och en av deras professorer har också varit till Jakobstad och föreläst. Första två dagarna i Norge hade vi föreläsningar och i mitt fall också träffar med ett par jag tagit kontakt med innan (återkommer till det snart), och från onsdagen var vi och följde med något de kallade ”roundtable”. Detta var diskussioner mellan väldigt höga människor inom musikindustrin, men inget som får spridas vidare i form av vem som sagt vad eller hänvisningar till just detta. Det var folk från olika universitet (från t.ex USA, Storbritannien och Irland), Producenter från olika bolag, högt klassade professorer, från Spotify, och från många andra ställen från olika håll i världen. Samtalsämnen var om streaming-tjänster, avtal och rättigheter och annat viktigt inom musikindustrin. En del var tyvärr sådant jag själv inte hängde med i helt eftersom jag inte haft något med det att göra (har ju aldrig gett ut egen musik till exempel), men intressant och lärorikt var det. Vi hade också möjlighet att prata och kontakta med alla dessa vilket vi alla gjorde mer eller mindre. Själv pratade jag med en professor från Irland och en från Storbritannien, båda skulle hjälpa och guida lite när det kommer till körledning och fram för allt repertoar.

IMG_20181028_190904_592

De två jag kontaktat innan resan var också två inom musik, men inom undervisning. En var oboist och den andra körledare. Oboisten har hand om ett pilotprojekt inom Norge med s.k. tiger-oboen. Det är fråga om svart-gul randiga oboen som är väldigt enkla i konstruktion, väldigt lika barock-oboen men stämda så man kan spela med ett vanligt piano (442hZ). Ett väldigt intressant koncept som skulle vara roligt att prova på och bekanta sig ännu mera med.

dav

Körledaren jag hälsade på ledde en barnkör och en ungdoms/popkör vilket båda är koncept vi gärna utvecklar inom vårt institut, så det var roligt att följa med hennes jobb där. Eftersom jag själv inte hade rösten helt i skick var det lite synd att jag inte kunde sjunga med men fick lära mig en ny sång som jag kommer lära bl.a. mina musiklekisbarn redan denna vecka.

dav

Så en intressant och produktiv vecka var det. Lite frustrerande länge tar det att flyga ner till Kristiansand bara när det var tre olika flyg (per håll) varav längsta gick på dryga timmen, men när man åker från en ”avsides belägen” stad till en annan liknande så går det åt hela dagar till resor. Däremot var själva staden Kristiansand en väldigt fin och mysig liten stad. Ruskigt höstväder hade vi med både regn, slask, isande hård vind och kyla, men liite sol fick vi nog en dag också. Har däremot inte så mycket turistiga bilder från staden men kan säga att jag till och med skulle hittat mig några fina vita trähus jag kunde tänka mig bo i, om det så vore att en flytt dit skulle vara aktuell (nejnej, inte ens tanke, men så fint och fina hus var där).

dav

dav

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s