Månaden med förändring

Så var mars här. Månaden när min mammaledighet tar slut och jag återvänder till arbetslivet. Li-Li har hunnit bli hela nio månader redan. Så svårt att förstå att det gått så fort och att hon redan ska börja dagvård, gruppfamiljedaghem, precis samma som Storasyster var på när hon började dagvård. Samma vårdare också så känns både tryggt och skönt att veta att hon kommer vara i goda händer. Att hon börjar dagvård redan känns ändå lite tudelat, främst för det samma som jag kände när Storasyster började, att så många tycker det är för tidigt med dagvård innan barn ens fyllt ett år. Själv säger jag att döm ingen utan att gått i deras skor först. Vi är alla olika, en del stortrivs att vara hemma i flera år, själv är jag inte den som ”bara går hemma” och är med barnen. Jag älskar inte mina barn mindre heller bara för att jag inte väljer att vara hemma, det känns bara inte som det är min väg här i livet.

Li-Li då. Har skrivit väldigt lite om hennes utveckling här på bloggen, men hon är en kvick liten fröken. Liten är just vad hon är, kort, lätt och späd (som läkaren kallade henne), men desto mera aktiv. Inte stilla alls när hon är vaken inte. När hon blev 7 månader (exakt) tog hon sina första krypsteg, två dagar senare tog hon sig upp och stå och senare har det fortsatt framåt och uppåt. Hon går rätt bra med stöd, och tar sig upp och stå allstans hon har något att hålla i, och kryper riktigt fint upp för trapporna också. Neråt kan hon inte ännu då hon inte riktigt förstått det här med att fötterna ska först och man backar ner. I övrigt är hon glad, finurlig, lite busig och väldigt envis. Argsint som ett bi om hon till exempel mjölken tar slut innan hon druckit klart eller om hon inte slipper krypande dit hon bestämt hon ska. Maten har hon varit v.ä.l.d.i.g.t kinkig med när endast en enda sorts burkmat dugit, inget hemlagat och inget annat (tro mig vi har nog provat) men det har nu, peppar peppar, vänt och mycket mera godkänns, till och med hemlagat. Väldigt olik sin syster på många sätt och vis och ändå precis som hon ska Våra s1. Ja och Storasyster ja, hon är ju den bästa (efter mamma och pappa då) alltid skrattar hon och ser upp på henne och jag tror minsann hon tänker att hon kommer springa efter Storasyster vart hon än går och lära sig göra allt det hon gör. Att Storasyster också lär henne allt är det knappast någon tvekan om heller. Det är i allafall någon som väntar på att Li-Li ska flytta in i hennes sovrum så…

Som sagt, mars är månaden vi inleder ett nytt kapitel i våra liv. Hela familjen. Ny vardag och nya rutiner och nya utmaningar. Eller inte helt nytt, nygamla egentligen, som innan ledigheten men nu anpassat till två barn i dagvård. Hur det börjar gå får tiden utvisa, men till att börja med ska vi se hur våren går.