Vart har bondförnuftet försvunnit?

Man vet inte riktigt var man ska börja ett inlägg som handlar om corona. Medierna har fullständigt bombaderst oss med nyheter om sjukdomen, hur många som smittats och var, dödsfall, karantän osv, i flera veckor redan så det har ju skapats både hysteri och panik. Visst ska sjukdomar tas på allvar och vi har alla skyldighet att minimera smittorisken men jag vill ändå säga (utan att nedvärdera någon) att har inte sjukdomsarten nått en status liknande pesten när vi i själva verket talar om en influensaepidemi? Poängterar än en gång att jag visst förstår att det är mycket farligare för riskgrupper med sjukdomar som denna, men att det måste gå till att vanligt folk som varesej varit utomlands eller i närkontakt med ev. smittade hamstrar mängder av mat och förnödenheter att stormarketars hyllor gapar tomma och folk köar närmare timmen till kassan övergår mitt förstånd. Vart försvann bondförnuftet? Ska vi inte alla alltid försöka förebygga smittor med god handhygien samt att hållas hemma om vi är sjuka, oavsett om det är fråga om det är magsjuka eller influensa. Epidemin som råder i världen har lett till en sån stor kalabalik så vi kommer se sviterna av detta ännu om några år. Bolag kommer gå i konkurs, hotell, restauranger, kulturen lider, turismen lider, personers personliga ekonomi står på spel. Tycker synd om alla som livnär sig på t.ex. freelance musiker jobb och är själv tacksam över ett fast heltidsjobb i just dessa stunder, även om vi också på mitt Medborgarinstitut ställt in alla kurser tillsvidare. Det är ju visserligen inte bara musiker som drabbas men i och med att jag själv är musiker så står de lite extra nära mig nu, har ju en hel del inställt närmaste framtiden jag också, men nu gapar det tomt resten av våren.

Jag skulle börja jobba nu på måndag efter mammaledigheten. Döttrarna skulle till dagis och maken förstås fortsätta jobba helt som normalt efter vår utlandssemester. Nu, kommer vi istället sitta hemma alla fyra i karantän i två veckor p.g.a smittorisken. En mycket märkvärdig känsla måste jag säga. Hellre jobba hemifrån i karantän dock än fast utomlands. Lavinartat har det ju gått senaste dagarna så vi kan inte annat än följa med läget och njuta lite till av solen här på en semesterort där man för övrigt inte kunde tro att det härjar några sjukdomar ute i världen…

Så kära vänner, ta det lugnt, bli inte hysteriska och tvätta händerna.

En kommentar Lägg till

  1. Titti skriver:

    Samtidigt kan man ju fundera var bondförnuftet fanns för typ en månad sen då rapporter började komma och folk ändå envisades med att resa till drabbade länder och sprida eländet land och rike runt? Ifall folk skulle ha grävt fram det då och tagit sitt ansvar skulle världen kanske inte tvingas till såna här drastiska åtgärder nu vilka som du skriver slår hårt på mångt och mycket en längre tid framöver…

    Det är ju INTE ett vanligt influensavirus eftersom myndigheter, regeringar osv inte gör sånahär beslut om så vore fallet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s