Kreativt på distans

Jag blir både glad, stolt och förundrad över alla kreativa lösningar denna tvingade isolering inom landet lett till. Nu syftar jag ju inte bara på att vi i familjen sitter i karantän på grund av att vi återvänt hem från vår resa utan på den rådande beredskapslagen. Barn och unga går skolan hemma, de småbarn som har möjligt att vara hemma ska helst vara det också, de som kan ska distansjobba och alla över sjuttio ska helst också vara hemma. Skolor och institut är stängda, kommunerna försöker göra det mesta service på distans, äldreboenden tar inte emot besök, museum och bibliotek är stängda, man ska ogärna vistas på stan och alla evenemang och tillställningar är inhiberade. (Ja nå, nog vet ni ju allt det där redan, men skrev nu det mest som dokumentation för framtiden). Det måste ju onekligen vara svårt att driva affärs-, café- eller restaurangverksamhet när människor undanbeds från att vistas på allmän plats i onödan.

Men när krisen råder blir människan kreativ. Restauranger och caféer har hemleverans och affärer ställer ut köpta varor på trappan enligt överenskommelser. Mataffärer har ju också avhämtningsservice och hemkörning. Undervisning sker på på distans via diverse olika kanaler, och nu menar jag inte endast grundskola, gymnasie- och högre utbildningar, utan även exempelvis musikinstitut. Gick själv med i en grupp på facebook som just är ämnad för musikundervisning på distans, där man får dela med sig av olika verktyg, tips, metoder och så vidare. Har även fått lite tips om hur man kan göra nytta för körundervisning på distans. I det fallet kan man ju inte ha videosamtal med tjugo personer på samma gång, skype fungerar inte heller när ljud och bild blir med lite fördröjning. Har en gång deltagit i en dirigentkurs via skype och det var väldigt svårt att dirigera när sångarna sjöng med en sekunds fördröjning till det jag dirigerade. Nu finns det tydligen lite bättre appar, men har personligen inte ännu hunnit bekanta mig med dem.

Men som sagt blir vi allt mer kreativa när vi verkligen behöver komma på lösningar för att få vardagen, jobbet, fritiden och ekonomin att rulla. Det är ju inte bara för den närmaste månaden vi kommer ha nytta av allt detta utan även senare för att variera, effektivera och göra till exempel undervisningen mera flexibel och vardagen lättare. Tror däremot inte att distansundervisning och virtuella möten någonsin ersätter närundervisning eller socialt umgänge, men tänk vilka möjligheter det ändå ger till dagens samhälle. Däremot tror jag restauranger och kaféer kan få en extra boost även efter isoleringstiden, i och med kreativa lösningar. Tycker också det är fint att vi äntligen får upp ögonen för det lokala. Lokalproducerad mat, lokala affärer och allt som finns här nära oss, men det får vi tror jag ta i ett helt separat inlägg…

_B0A7063

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s